• Artikelen

Savoy Hotel

Op de hoek van de Hoogstraat en Kipstraat in Rotterdam ligt het Savoy Hotel, een initiatief van de N.V. Wereldhaven.

Savoy

Het Savoy Hotel op de hoek van de Hoogstraat en de Kipstraat was een initiatief van de N.V. Wereldhaven, ook verantwoordelijk voor de woningbouw aan de Goudsesingel, het gebouw de Twaalf Provinciën en de woningbouw met winkels aan de Hoogstraat tegenover Galeries Modernes. Meestal werkte het bedrijf met architect Herman Bakker, maar in dit geval werd voor Wim Fiolet (1917-1978) gekozen. Ook een Rotterdammer, die bijzonder actief was in de wederopbouwperiode, maar minder bekend. Alleen al in het Hoogkwartier realiseerde hij behalve het hotel woningbouwprojecten aan de Goudsewagenstraat 25-31, de Sint-Janstraat 11-15, de Mariniersweg 18-24, de flat op de hoek van het Oostplein en het Groenendaal en die op de hoek van Goudsesingel en Boezemweg.

Onbekend Savoy Tekening

Perspectieftekening van het hotelontwerp.

Particuliere collectie

Stadsarchief Savoy

Het Savoy Hotel kort na oplevering.

Stadsarchief Rotterdam GW-6576

Womotel

In de eerste ontwerpen voor deze locatie is nog sprake van een womotel, een soort serviceflat met een hotel, een motel en woongelegenheid voor studenten, alleenstaanden en kinderloze echtparen, van wie beide echtgenoten overdag werken. Het gerealiseerde gebouw bestaat uit een hotelgedeelte van zeven lagen op een transparante onderbouw, die aansluit op de winkelbebouwing van de Hoogstraat. De hotelkamers liggen aan weerszijden van een corridor. Het hotelgedeelte kraagt uit over de onderbouw.

Savoy Folder Voorkant

Folder, jaren zestig.

Archief Savoy Hotel

Savoy Folder Achterkant

Folder, jaren zestig.

Archief Savoy Hotel

Het hotel zal beschikken over een honderdtal uitsluitend tweepersoonskamers, maar in elke kamer kan in een handomdraaien een derde bed worden bijgeplaatst. In nauwe samenwerking met De Wereldhaven heeft de leiding van de firma Savoy een uitvoerige studie van het Horecabedrijf gemaakt om aan alle eisen van de praktijk te kunnen voldoen. Zo zijn de bedden er langer dan normaal omdat men er rekening mee heeft gehouden dat ook de mensen langer worden. Men zal in het hotel ook twee-, drie- en vierkamersuites kunnen huren, op de topetage, de zevende, met een royaal terras. Desgewenst kan men ook over radio, televisie en een ijskast beschikken. De kamers zijn ruim 3½ bij 5 meter, en zijn alle voorzien van douche, toilet en wastafel. Er komt verder een restaurant dat dag en nacht, maar na sluitingstijd uitsluitend voor de hotelgasten en hun bezoekers, geopend zal zijn.

Het Vrije Volk 8-3-1961

Groen glasmozaïek

Het gebouw heeft een betonconstructie. De gevel bestaat uit geprefabriceerde betonnen platen in een decoratief patroon. Elke kamer heeft een vierkant venster. Voor- en achtergevel zijn identiek. De begane grond met de receptie, de lobby en het restaurant is voorzien van grote glazen puien van aluminium en hout. De betonkolommen zijn hier bekleed met lila en groen glasmozaïek.

De gevel bestaat uit geprefabriceerde betonnen platen in een decoratief patroon.
Savoy Lobby

Interieur, jaren tachtig.

Archief Savoy Hotel

Gedaantewisseling

In 1977 waren er plannen het hotel te sluiten en een nieuw groter hotel te bouwen aan het Weena naast het Groothandelsgebouw, op de plek waar het woningcomplex met ijsbaan is gekomen. Het bestaande hotel zou na vervanging een kantoorfunctie moeten krijgen. Het hotel was inmiddels onderdeel van een concern dat ook het Atlanta Hotel beheerde. In 1985 werd het hotel ingrijpend gerenoveerd.

De tot dusverre wat donker en somber aandoende kamers zijn geheel nieuw gestoffeerd en gemeubileerd. Ze ogen niet alleen fraai, maar ook gezellig. Strak en modern is de indruk, zonder te vervallen in steriliteit.

Het Vrije Volk 2-5-1985

Savoy Gevel

Het hotel eind jaren tachtig.

Archief Savoy Hotel

Behalve de kamers heeft ook de begane grond een totale gedaantewisseling ondergaan. Kunststof verving de oorspronkelijke stalen kozijnen. De specifieke Wederopbouwsfeer verdween hierdoor. Het hotel richtte zich altijd op de zakelijke markt, omdat het vanwege de excentrische ligging niet aantrekkelijk was voor toeristen. Maar door de bouw van de nieuwe Bibliotheek, de kubuswoningen van Piet Blom en het metrostation Blaak is de positie sterk verbeterd.

Kunststof verving de oorspronkelijke stalen kozijnen. De specifieke Wederopbouwsfeer is hierdoor verdwenen.
EH SAVOY HOTEL ROTTERDAM SUITE EXTERIEUR 1

Savoy Hotel in 2019

Savoy Hotel Rotterdam

Anno nu

Van een slechte ligging is sinds de laatste jaren geen sprake meer, getuige de tekst op de website: Geen betere plek om te verblijven in Rotterdam dan bij het Savoy Hotel Rotterdam. Je bevindt je hier namelijk in het kloppende hart van Rotterdam; met een paar minuten lopen struin je al door de befaamde Markthal en strijk je neer bij de leukste Rotterdamse hotspots en bezienswaardigheden.

In 2019 is het interieur opnieuw gerenoveerd waarbij de aandacht voor de wederopbouw teruggekeerd is getuige de verwijzingen naar deze periode in meubilair, foto's en pick-ups op elke hotelkamer.

SAVOY HOTEL ROTTERDAM DOUBLE 3

Savoy Hotel Rotterdam, 2019

Savoy Rotterdam 3

Marlies Lageweg, Platform Wederopbouw Rotterdam, 2018

Savoy Rotterdam 1

Marlies Lageweg, Platform Wederopbouw Rotterdam, 2018

Savoy Rotterdam 2

Marlies Lageweg, Platform Wederopbouw Rotterdam, 2018

Savoy Rotterdam 4

Marlies Lageweg, Platform Wederopbouw Rotterdam, 2018

Prev
Next
Architect
Wim Fiolet
Periode
1959-1961
Locatie
Savoy Hotel Rotterdam, Hoogstraat, Rotterdam, Netherlands
Onderwerpen
Gebouwen
Buurten
Hoogkwartier
Objecten
Hoogstraat 081