• Artikelen

Schoenenmagazijn Huf

Anton Huf jr, winkelier van Schoenenmagazijn Huf, liet na de oorlog een hypermodern winkelpand bouwen aan de Hoogstraat in Rotterdam.

Broekbakema Huf 1

„Dit wordt een aantrekkelijk gebouw", zei wethouder J. Meertens vanmorgen, nadat hij met veel deskundigheid de eerste officiële paal voor het nieuwe pand van Huf aan de Hoogstraat had geslagen. „We hebben tot taak de bevolking uit de omgeving, die nu vaak naar Den Haag gaat om te winkelen, terug te halen naar Rotterdam. Dit nieuwe pand is een trekpleister te meer. Ik heb het vertrouwen, dat het in de nabije toekomst goed winkelen zal zijn in Rotterdam."

Het Vrije Volk 29-4-1953

Nationaalarchief Huf Luchtfoto2

Huf is onderdeel van de bebouwing van de Westewagenstraat, waar losstaande gebouwen het zicht op de Laurenskerk moesten waarborgen.

Nationaal Archief 907-0562

Broekbakema Huf 2

Grote drukte bij schoenenmagazijn Huf, kort na oplevering.

Architectenbureau Broekbakema

Hypermodern

Anton Huf jr. had vanaf 1924 een schoenenmagazijn aan de Hoogstraat. Na het bombardement kon Huf bijna op dezelfde plek een hypermodern nieuw winkelpand laten bouwen. In tegenstelling tot de rest van de Hoogstraat met de vrij traditionele door de Kraaijvangers ontworpen winkels konden Van den Broek en Bakema rond het pleintje over het Steiger met Huf en Galeries Modernes een hypermodern winkelgebied creëren, enigszins verwant aan de Lijnbaan met de grote glaspuien, eilandetalages en luifels. Op de Vlasmarkt, die was vrijgehouden van bebouwing voor het zicht op de Laurenskerk en de Steigerkerk, stond een paviljoen met mozaïek.

Het nieuwe Huf is in zijn gehele opzet Amerikaans georiënteerd. De architecten hebben een gebouw ontworpen, dat aan alle zijden vrij in de ruimte staat en zich daardoor onderscheidt van vele andere, die vaak nog een aaneengesloten deel vormen van de straatwand. Aan Hoogstraat en Westewagenstraat beslaat het pand een front van 75 meter. Het bevat 1500 m2 verkoopruimte, verdeeld over souterrain, parterre en eerste etage.

Het Vrije Volk 27-4-1953

Onbekend Huf

Kleurenfoto van de Vlasmarkt, waarbij het mozaïek van Sia Bakema aan de achterzijde van het paviljoen bij Galeries Modernes goed zichtbaar is.

Omslag tijdschrift Forum 1957-6

Sluitstuk van de Delftsevaart

Het Hufgebouw was niet alleen onderdeel van de Hoogstraat, maar vormde ook het sluitstuk van de bebouwing met individuele verzamelgebouwen langs de Delftsevaart. Die reeks gebouwen begint met grand-café Dudok aan de Meent. Vanwege deze stedenbouwkundige context moest het nieuwe winkelpand van Huf van een hoogteaccent worden voorzien. Daartoe zijn behalve een gesloten magazijnlaag ook een drietal kantoorlagen met glasgevels en een dienstwoning toegevoegd. In de ontwerpfase was nog geen huurder bekend zodat de kantoorruimte een tamelijk neutraal karakter kreeg. Het kantoorgedeelte werd jarenlang door het Amerikaanse consulaat gebruikt. Al gauw waren er klimaatproblemen met de grote glasvlakken, die provisorisch met plakfolie op de ruiten en ventilatoren werden aangepakt. Huf opende op 19 maart 1954.

In de ontwerpfase was nog geen huurder bekend zodat de kantoorruimte een tamelijk neutraal karakter kreeg.
Stadsarchief Huf Nonnen

De Hoogstraat werd pas in de jaren zeventig een voetgangersgebied.

Stadsarchief Rotterdam GW-3300

Bezetenen

Het is alsof hier gewerkt wordt door bezetenen. En dat is misschien ook wel een beetje zo, want gelooft u gerust, dat bij alles wat aannemers, architecten en bouwvakarbeiders tot hun werk brengt, het gevoel aan Rotterdam te bouwen een hartig woordje meespreekt. Een ander tot de verbeelding sprekend punt is de hoek Hoogstraat-Westewagenstraat. Daar moest de heikar van de A.C.B. voor de bouw van het grote pand van Huf midden op de verkeersweg worden gezet. Er was geen andere mogelijkheid meer. Elke vierkante meter grond in deze omgeving is benut voor opslag van bouwmateriaal.

Het Vrije Volk 18 mei 1953

Huf Gebouw 8

Anno nu

Er bleven tot op heden altijd schoenenwinkels gevestigd op de begane grond van het pand, maar het kantoorgedeelte stond meer dan vijftien jaar leeg. Ondanks diverse plannen, zoals een overdekte markt, een designcentrum en een kerk verwaarloosde het gebouw steeds meer. In 1999 werd het een gemeentelijk monument. Maar het zou nog heel lang duren voor het gebouw gerestaureerd werd door Wessel de Jonge. Ineens bleek het lelijke eendje van de Hoogstraat een beauty.

Op 20 februari 2010 presenteerde minister Plasterk de lijst met 100 wederopbouwmonumenten in het gerestaureerde Huf-gebouw. Een toepasselijker plek is nauwelijks denkbaar.

Huf Gebouw 2
Huf Gebouw 3
Huf Gebouw 4
Huf Gebouw 5
Huf Gebouw 7
Huf Gebouw 1
Huf Gebouw 8
Prev
Next
Architect
Van den Broek en Bakema, restauratie Wessel de Jonge
Periode
1952-1954, restauratie 1999
Locatie
Hoogstraat 181, Rotterdam, Netherlands
Onderwerpen
Gebouwen Rijksmonumenten
Buurten
Laurenskwartier
Gebouwen
Winkels Bedrijfsgebouwen
Objecten
Hoogstraat 181; 183 en Vlasmarkt 001