• Artikelen

Wonen in Wereldhaven

Wereldhaven is een bijzonder wijkje. De voormalig hoofdsuppoost van het NAi vindt het buurtje, gebouwd voor jonge gezinnen, net een klein dorpje.

Stadsarchief Wereldhaven 5

Spelende kinderen in een binnentuin, 1951.

Stadsarchief Rotterdam

Karel van Kessel kocht zijn flat in Wereldhaven in 1982. Hij is voormalig hoofdsuppoost van het Nederlands Architectuur Instituut (het huidige Nieuwe Instituut) en groot liefhebber van de Rotterdamse historie en architectuur. Deze passie zet hij onder andere in door rondleidingen te geven door de stad voor het Gilde van Rotterdam. Karel is de eerste eigenaar, voor de aanschaf is het appartement altijd verhuurd. Het kleine uniforme wijkje is gebouwd voor ambtenaren volgens Karel en dan voornamelijk voor gezinnen van vier. Toen hij zijn nieuwe woning betrok woonden er nog een aantal bewoners van het eerste uur, onder andere een gepensioneerde postbode en een gepensioneerde politieagent. Karel woonde eerst in een alkoofwoning, die wijken moest voor de stadsvernieuwing van einde jaren 1970. Hij wandelde vaak langs Wereldhaven en vond de opzet en de omgeving aantrekkelijk. Daarnaast is het buurtje heel dicht bij het centrum gelegen, je loopt zo de stad in.

Een bijzonder wijkje

Het is een bijzonder wijkje, vind Karel. Mensen hebben sterke gevoelens bij dit gebied. “Wereldhaven was net een soort dorp, mensen bleven hun hele leven hier wonen.” Hetzelfde geldt voor het Hoogkwartier. Misschien, denkt Karel, komt het door de kleinschaligheid van deze buurtjes, in tegenstelling tot de grootschaligheid van de rest van de binnenstad, die is een beetje unheimlich.

“Wereldhaven was net een soort dorp, mensen bleven hun hele leven hier wonen.”

Ideale leefomgeving voor gezinnen

Door de jaren heen zijn kleine details van het oorspronkelijke ontwerp van Wereldhaven verdwenen. Het wijkje werd nog tijdens de Tweede Wereldoorlog als een ideale leefomgeving voor gezinnen ontworpen. Juist de details die Jan Wils, de architect, hiervoor inpaste in zijn ontwerp, bleken uiteindelijk onhandig, weet Karel. De balkonhekken en betonnen pergola’s tussen de gebouwen moesten al snel wijken voor de klauterlust van de kinderen uit de buurt. Veel te gevaarlijk. De ruimtes in de souterrains waren oorspronkelijk bedoeld voor verschillende vormen van gemeenschappelijk gebruik, maar zijn nu vooral in gebruik als fietsenstallingen. Bovendien zijn tegenwoordig voor deze ruimtes tralies geplaatst.

De balkonhekken en betonnen pergola’s tussen de gebouwen moesten al snel wijken voor de klauterlust van de kinderen uit de buurt.

Een echte Piet Zwart Bruynzeel keuken

Een groep bewoners die op hun geheel eigen wijze gebruik maken van de gebouwen van Wereldhaven zijn de gierzwaluwen die in de daken broeden. Het is maar goed dat de daken nog niet vervangen zijn, dan zouden ze waarschijnlijk niet meer geschikt zijn voor de vogels. Wereldhaven is een heel groene buurt. De tuinen zijn perfect voor een kleine wandeling en voor kinderen om in te spelen. De keuken en eetkamer van de woningen zijn aan de tuinzijde geplaatst, zodat moeder haar kinderen goed in de gaten kon houden. De keuken van Karel is nog een echte Piet Zwart Bruynzeel keuken en daarnaast heeft hij paneeldeuren en bovenlichtjes in zijn woning. Sporen van andere tijden.

De keuken en eetkamer van de woningen zijn aan de tuinzijde geplaatst, zodat moeder haar kinderen goed in de gaten kon houden.
Het verhaal van
Karel van Kessel
Onderwerpen
Verhalen
Buurten
Wereldhaven