• Artikelen

Een wereld van belevenis op postzegelformaat

De vader van meneer van Mastrigt begon na de oorlog met een postorderbedrijf, tussen de noodwinkels. Postzegels verzamelen werd steeds populairder.

Zwartwit Winkel Mastrigt

De winkel van Jan van Mastrigt aan de Botersloot

J. van Mastrigt

Meneer van Mastrigt tovert een aantal mooie oude ansichten van Rotterdam tevoorschijn. Hij heeft een aardige collectie, waarvan een deel in de winkel te koop is. Op de ansichten kan je goed zien hoe de Maagd van Holland, het 19e eeuwse standbeeld op de Nieuwmarkt, er voor de oorlog bij stond, omringd door inmiddels verdwenen gebouwen. Het is dit standbeeld, dat de oorlog op miraculeuze wijze overleefd heeft, dat het buurtje de naam Maagd van Holland kwartier gegeven heeft. Een naam die de ondernemers, zoals meneer van Mastrigt, aangrijpen om hun buurt beter onder de aandacht te brengen.

Het is dit standbeeld, dat de oorlog op miraculeuze wijze overleefd heeft, dat het buurtje de naam Maagd van Holland kwartier gegeven heeft.

Postorder verzendhuis

Meneer van Mastrigt is tevreden met zijn zaak en met de toename aan leuke zaken in de omgeving. Hij houdt een facebookpagina bij over de buurt en de zaakjes die er gevestigd zijn. Want hoewel het in de zaak vaak druk is, mogen Rotterdammers er best op gewezen worden hoe leuk de buurt de afgelopen jaren geworden is. In de zaak staat een groot team vanachter de toonbank de klanten te woord, over alles wat maar met het verzamelen van munten en postzegels te maken heeft.

Want hoewel het in de zaak vaak druk is, mogen Rotterdammers er best op gewezen worden hoe leuk de buurt de afgelopen jaren geworden is.

Het bedrijf is ooit begonnen in 1957 aan de Schiedamsedijk. “Alles was plat.” In de omgeving waren alleen nog maar noodgebouwen en barakken te vinden. De vader van meneer begon daar met een postorder verzendhuis, “dat was best nieuw voor die tijd.” Mensen konden op die manier bestellen vanuit heel Nederland, nadat ze de toegezonden catalogus hadden ingekeken.

Internationale post

Na de oorlog nam het verzamelen van postzegels in Nederland toe. De kleine papiertjes worden al verzameld sinds 1852. Mensen reisden toen nog niet zoveel. “Omdat we een havenstad zijn, kwam hier heel veel internationale post.” Mensen verzamelden die post, zodat ze toch een beetje het gevoel hadden een band te hebben met verre landen. “Een wereld van belevenis op postzegelformaat.” Vlak na de oorlog had men nog niet de keuze uit erg veel verschillende hobbies. Maar de welvaart nam toe. In de postzegelhandel ging dan ook steeds meer geld om. De handel was op zijn top omstreeks 1980. Ten tijde van de troonswisseling van Juliana naar Beatrix kochten meer dan één miljoen mensen de speciale postzegel die toen uitgegeven werd. In 1975 verhuisde de zaak van de Zwarte Hondstraat naar de Botersloot. Meneer en zijn vader hebben dus eigenlijk “ het hele gebiedje zien groeien.”

“Een wereld van belevenis op postzegelformaat.”

Het oude gebeuren

“Vroeger”, als je met de trein naar de stad kwam, zag je vanaf het viaduct precies de zaak liggen, omdat het nog best lang duurde tot de stad dicht werd gebouwd. Het spoorwegviaduct, het luchtspoor, had een bepaalde charme. En treinstation Blaak was een icoon, een van de weinige gebouwen dat was blijven staan in de brand. Eronder vond je altijd een rommelmarkt, vertelt meneer Van Mastrigt. “Het oude gebeuren allemaal.” Het is wel gaan verpauperen later. Dit buurtje verloederde helemaal eind jaren tachtig. Er zat toen zelfs een bordeeltje aan de Botersloot. De teloorgang is helemaal begonnen toen de KPN uit een groot gebouw vertrok. Het pand stond heel lang leeg. Een nabijgelegen klein parkje lag vol vuil en er sliepen zwervers.

Het spoorwegviaduct, het luchtspoor, had een bepaalde charme.

Hart van de buurt

In 2000 verhuisde de zaak van meneer, die inmiddels ook de handel in munten erbij had genomen, naar de huidige locatie aan het pleintje van de Nieuwemarkt. Het is een fijn winkelpand, met een geweldige grote kelder. In die periode zette ook langzamerhand de verbetering van de buurt in, de aanloop nam toe. “Ze wilden dit eerst allemaal gaan slopen.” Gelukkig is dat niet gebeurd. Juist de kleine lage bebouwing aan het pleintje, ingesloten door hogere bebouwing, is aantrekkelijk. Eigenlijk is aan alle zijden van het buurtje veel vernieuwd. Maar het is belangrijk dat het hart van de buurt, de Nieuwemarkt, temidden van deze vernieuwing van de buurt, blijft zoals het is. Door de vernieuwing hebben zich weer meer winkeltjes in het Maagd van Holland kwartier gevestigd. De inzet van de gemeente heeft ook geholpen, onder andere door het terugdringen van de vele uitzendbureaus. De oudere bewoners hebben wel moeite met de verandering van de buurt, weet meneer Van Mastrigt. “Die willen rustig wonen.” Maar er wonen niet zoveel oude bewoners meer.

“Ze wilden dit eerst allemaal gaan slopen.” Gelukkig is dat niet gebeurd. Juist de kleine lage bebouwing aan het pleintje, ingesloten door hogere bebouwing, is aantrekkelijk.

Red. Sinds januari 2019 is de winkel verhuisd naar Ridderkerk.

Het verhaal van
Meneer Van Mastrigt
Onderwerpen
Verhalen