• Artikelen

Markt Binnenrotte

De bekendste markt van Rotterdam en de een na grootste van Nederland is de weekmarkt op de Binnenrotte met 465 kramen en gemiddeld 70.000 bezoekers.

Stadsarchief Marktbinnenrotte

De gemeente onderzoekt ernstig de mogelijkheid de weekmarkt over te brengen naar de strook onmiddellijk ten oosten van het spoorwegviaduct, van de Lombardkade naar de Hoogstraat. Over de Hoogstraat heen (hoe?) zou de weekmarkt daarna „uitwaaieren" over de put tussen de Mariniersweg en het viaduct, tegenover het Twaalf Provinciënhuis. Deze put heeft op het ogenblik iets weg van een griend met weelderige flora en fauna. Wilde eenden vinden in de plassen en waterplanten een genoeglijk verblijf. Er moet dus heel wat gebeuren, voor daar werkelijk een markt gehouden kan worden.

Het Vrije Volk 12-11-1957

Markt

De markt aan de Binnenrotte in 1961. Op de plek van de Centrale Bibliotheek staat het noodgebouw van de Instrumentmakersschool.

AD: Archief Het Vrije Volk

Stadsarchief Marktbinnenrotte Burgemeester

Officiële opening van de weekmarkt op de Binnenrotte op 26 augustus 1958.

Stadsarchief Rotterdam GW-13856

Markt 1

Standwerker op de markt aan de Binnenrotte in 1958 met op de achtergrond gebouw De Twaalf Provinciën nog in volle glorie.

Foto Ary Groeneveld Stadsarchief Rotterdam

1200 kramen

De bekendste markt van Rotterdam en de een na grootste van Nederland is de weekmarkt op de Binnenrotte met 465 kramen en gemiddeld 70.000 bezoekers. Het lijkt of deze markt er altijd is geweest, maar pas op 26 augustus 1958 werd deze geopend en keerde de weekmarkt terug in het centrum. Tot 1904 zat de warenmarkt op de Botersloot. Toen verhuisde de markt naar de Goudsesingel, met in de beste tijd 1200(!) kramen. Na het bombardement was het Noordplein in gebruik. In de wederopbouwstad is ook de markt goed georganiseerd. Het werd een frisse, ordelijke markt, met zes meter brede expeditiestraten tussen de kramen en textiel, etenswaren en andere waren zorgvuldig gegroepeerd. Ook de „rommelmarkt" is van het Noordplein meeverhuisd. Onder de ruggestreng van het spoorwegviaduct etaleren de kooplieden in tweedehandsspullen hun artikelen. Voor de snuffelaars een aantrekkelijk wereldje apart. De tweedehandsboekenmarkt was al eerder op de Nieuwemarkt terecht gekomen.

Tot 1904 zat de warenmarkt op de Botersloot. Toen verhuisde de markt naar de Goudsesingel, met in de beste tijd 1200(!) kramen.
Voet Markt Binnenrotte

Markt aan de Binnenrotte.

Foto J. Roovers, archief Voet - C0046

Héél stadsdeel vol verwachting

Het stadsdeel tussen Goudsesingel en spoorwegviaduct gonst van hoopvolle verwachtingen. De komst van de markt is er het gesprek van de dag. Is het wonder? „We krijgen weer een trekpleister, een object dat mensen brengt. Sinds de mislukking van het Twaalf-Provinciënhuis zijn we daar wel heel duidelijk van verstoken geweest", zegt de heer G. van der Kaaden, woordvoerder van de Pannekoekstraat. „Wij verwachten meer tot het centrum te gaan behoren dan tot dusver."

Niet alleen de middenstanders in de Pannekoekstraat zijn blij, hun collega's van de Nieuwe Markt, de Hoogstraat (en vooral die van het ietwat dode, laatste deel) zijn het mogelijk nog meer. Zij verwachten een belangrijke opleving voor heel de neringdoende omgeving. Een hoogst welkome opleving.

Het Vrije Volk 22-8-1958

Voet Markt Twaalfprovincien

De markt op de Binnenrotte met op de achtergrond het Twaaldprovinciënhuis.

Foto J. Roovers, archief Voet - C0569

Belangrijke impuls

De markt op de Binnenrotte was een succes. Het betekende een belangrijke impuls voor het oostelijk deel van het centrum. Uiteindelijk werd in de jaren zeventig besloten het megalomane verkeersplein ter plekke van de Oudehaven niet aan te leggen. Met het metrostation, de nieuwe Centrale Bibliotheek, de Kubuswoningen en de bebouwing van de Oudehaven kreeg het gebied begin jaren tachtig een nieuwe impuls. De aanleg van de Spoortunnel zorgde voor overlast, maar verbeterde de stedenbouwkundige context. Met de bouw van de Markthal in 2014 is de Binnenrotte van een extra attractie voorzien.

Uiteindelijk werd in de jaren zeventig besloten het megalomane verkeersplein ter plekke van de Oudehaven niet aan te leggen.
Locatie
Binnenrotte, Rotterdam, Netherlands
Onderwerpen
Algemeen