Platform Wederopbouw Rotterdam verzorgt ook rondleidingen. Op enthousiaste en deskundige wijze toont onze gids Paul Groenendijk het prachtige verhaal van de wederopbouw.

Wij bieden de volgende rondleidingen aan:

rondleidingen
Onze gids Anne Beeksma tijdens de rondleiding door het deelgebied Wereldhaven.

Rondleiding: Ontdek de Wederopbouw in de oostelijke binnenstad

In het oostelijk deel van de binnenstad van Rotterdam begon in 1941 de wederopbouw, na het verwoestende bombardement dat het hele hart uit de stad had geslagen. Stedenbouwkundige en architect van de gemeente W.G. Witteveen kreeg vier dagen na het bombardement op de historische binnenstad op 14 mei 1940 al de opdracht voor een wederopbouwplan. Hij greep zijn kans om de verkeersproblemen en de slechte kwaliteit van de vooroorlogse stad te verbeteren. Tijdens de oorlog werd maar weinig van zijn plannen gerealiseerd. Zijn opvolger Van Traa maakte met het Basisplan een totale herstructurering van de binnenstad. Het resultaat was een ware metamorfose: de fijnmazige stadsstructuur maakte plaats voor grootstedelijke bouwblokken, brede boulevards en ruime plantsoenen.

De oostelijke binnenstad is als gebied uniek. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed nomineerde het gebied als één van de dertig gebieden in Nederland die  in het opzicht van architectuur en stedenbouw uit de periode 1940-1965 het meest bijzonder zijn.  Doel van deze benoeming is de cultuurhistorische kwaliteiten onder de aandacht te brengen zodat ze worden behouden en benut voor de verdere toekomst.

De wandeling door de oostelijke binnenstad brengt je langs unieke verhalen en anekdotes van dit gebied. Van het ontstaan van Rotterdam tot wat het nu is; een bruisend gebied in ontwikkeling waar veel jonge ondernemers hun plek vinden en de aantrekkingskracht van de architectuur van de wederopbouw ervaren. De wandeling is een ontdekkingstocht om de wederopbouw echt te ervaren. Je loopt, samen met onze gids Paul Groenendijk (architectuur publicist en wederopbouwkenner) langs bekende en onbekende straten en gebouwen die door de verhalen je weer helemaal terug brengen in die tijd.

Met o.a. het Industriegebouw Goudsesingel, de groene oase Wereldhaven, de Witteveen-stedenbouw, de revival van de Meent.

Regulier tarief 12,50 euro p.p. U betaalt bij aanvang.
Groepsgrootte  Max. 20 personen per wandeling
Duur 2 uur
Opgeven? E-mail

Rondleidingen worden ook gegeven op aanvraag. Graag opgeven onder vermelding van (gewenste) datum en type rondleiding.

Komende rondleidingen:

Opbouwdag vrijdag 18 mei (houd de agenda in de gaten voor tijden, tarieven en vertrekpunten)

Agenda
Rondleiding door het deelgebied Wereldhaven.

Rondleiding: De Expeditiehoven

Bijzonder voor de wederopbouw in de Rotterdamse binnenstad is de consequente toepassing van het systeem van expeditiestraten en -hoven. In de binnenstad bevinden zich zo’n 50! van deze hoven. Een verborgen stad in de stad. Verscholen in de gesloten bouwblokken met appartementen en een begane grond met winkels en bedrijfsruimte. De expeditiehoven, van waaruit winkels kunnen worden bevoorraad, zijn te bereiken via tamelijk onopvallende poorten, waar je normaal gesproken aan voorbij loopt. Waar heeft dit principe zijn oorsprong, wat waren de voordelen en hoe worden ze heden ten dage gebruikt? Vragen die aan bod komen in de uitgestrekte rondleiding door deze Rotterdamse hoven. Een ongebruikelijke route die je richtingsgevoel behoorlijk op de proef zal stellen.

Je gaat op ‘expeditie’ naar deze onbekende plekken met onze enthousiaste en deskundige gids Paul Groenendijk (architectuur publicist en wederopbouwkenner). Je bezoekt een verborgen designhuis, een banketbakker en krijgt een stukje geschiedenis met levendige verhalen over deze unieke Rotterdamse binnenstad.

Regulier tarief 12,50 euro p.p. U betaalt bij aanvang.
Groepsgrootte Max. 20 personen per wandeling
Duur 2 uur
Start Voor ingang Schouwburg Einde Oostplein
Opgeven? E-mail

Rondleidingen worden ook gegeven op aanvraag. Graag opgeven onder vermelding van (gewenste) datum en type rondleiding.

Komende rondleiding:

Op aanvraag.

‘Ik dacht Rotterdam te kennen, maar wist niet dat je uren van hofje naar hofje kon lopen. Ik had geen idee meer waar ik was!’

deelnemer rondleiding Expeditiehoven

Rondleiding op maat

Rondleidingen voor specifieke groepen zoals architecten, studenten, bedrijfsuitjes of bezoekers van Rotterdam kunnen op aanvraag samengesteld en ingepland worden.  Spreektaal is Nederlands of Engels.
E-mail ons voor de mogelijkheden.
industriegebouw-goudsesingel-3
Expeditiestraat van Het Industriegebouw