• Artikelen

Galeries Modernes

Op 8 november 1956 werd het nieuwe gebouw van Galeries Modernes aan de Hoogstraat in Rotterdam officieel geopend. Het hypermoderne gebouw werd ontworpen door Van den Broek en Bakema.

Broekbakema Galeriesmodernes Gebouw2

Archief Broekbakema

Sommige mensen vragen zich af waarom het pand niet wordt afgebroken. Het zou te lelijk zijn. Vanuit mijn keukenraam kijk ik uit op een voor de Hoogstraat relatief groot gebouw uit 1957 met nieuwe witte kunststof beplating, een onzorgvuldig verbrede plint en knalrode stickers op de ramen van de tweede verdieping. Eén van de gebruikers van het pand zei laatst: “Een groot voordeel van dat we in dit pand zitten, is dat we er niet op uit hoeven kijken”.

Aldus blogt Merel Pit op www.dearchitect.nl. Is het gebouw van Galeries Modernes altijd zo lelijk geweest?

Onbekend Galleriesmodernes Dak

Dakpaviljoen Galeries Modernes, waar behalve technische ruimtes ook een studio en een dakterras was.

Uit: Forum 1957-6

Van den Broek en Bakema

Op 8 november 1956 werd het nieuwe gebouw van Galeries Modernes officieel geopend. Het was een ontwerp van Van den Broek en Bakema, ook verantwoordelijk voor het nabijgelegen Huf, de Lijnbaan en Ter Meulen. De twee hypermoderne winkels aan weerszijden van de Vlasmarkt vormden een contrast met de nogal traditionele winkelpanden aan de Hoogstraat: Martens, Lampe en Peek & Cloppenburg. Het bijna vierkante gebouw van dertig bij vijfendertig meter had drie verdiepingen met in totaal 2350 vierkante meter verkoopruimte en een verdieping voor kantoren en magazijnen. De wanden waren, conform de ideeën over warenhuizen uit die tijd, geheel gesloten. Typerend voor de architectuur van Van den Broek en Bakema is de glasstrook aan de bovenkant, waardoor toch daglicht in het interieur komt.

Onbekend Galeriesmodernes Buiten

Galeries Modernes kort na oplevering. De Laurenskerk bleef nog jaren in de steigers.

Stadsarchief Rotterdam

Broekbakema Gallersmodernes Straat

Door middel van zogenaamde eilandetalages werd het wandelend publiek als het ware het gebouw ingetrokken.

Architectenbureau Broekbakema

Het wordt een typisch gebouw, waarin men veel van de elementen van de Lijnbaan en de Binnenweggebouwen -eveneens van deze architecten- terugvindt. Zo heeft de nieuwe Galeries aan de voorzijde een overluifeld dorpje vitrines, dat wel heel sterk aan de Lijnbaan doet denken. Het maakt deel uit van de verkooptechnisch geraffineerde ingang van het winkelgebouw. De vitrines zetten zich namelijk een eindweegs voort in het eigenlijke gebouw, dat aanzienlijk in de rooilijn van de Hoogstraat terugspringt. Terwijl dus het ene deel van de vitrines nog tot de straat behoort, bevindt men zich in het andere deel reeds in het winkelgebouw.

Het Vrije Volk 25-1-1955

Onbekend Galleriesmodernes Affiche

Affiche van Galeries Modernes uit 1966.

Collectie Paul Groenendijk

Fransche Bazar

Galeries Modernes was in 1956 nog een vertrouwde naam, met behalve in Rotterdam ook vestigingen in andere steden. De basis voor het concern was ooit gelegd in Rotterdam aan de Hoogstraat. 11 maart 1871 opende de Franse voormalige marskramer Zéphyrin Couvreur de Grand Bazar Français. In 1921 werd de zaak omgedoopt in Galeries Modernes, maar Rotterdammers noemden de zaak nog lang ‘de Fransche Bazar’. De naamswijziging had te maken met de koerswijziging van bazaar naar warenhuis, maar Galeries Modernes bleef wel een goedkope zaak met eenheidsprijzen. In de loop der tijd waren diverse winkelpanden erbij gekocht en in 1934 werd dit samenraapsel tot één modern pand samengevoegd.

In 1921 werd de zaak omgedoopt in Galeries Modernes, maar Rotterdammers noemden de zaak nog lang ‘de Fransche Bazar’.

De Tweede Wereldoorlog had grote gevolgen voor het bedrijf. De Franse eigenaren en werknemers keerden terug naar hun geboorteland. De herbouw van de Rotterdamse vestiging ging moeizaam; het bedrijf kwam niet in aanmerking voor schadeloosstelling omdat de Nederlandse overheid dit als een Frans economisch belang beschouwde. Pas begin jaren vijftig werd een overeenkomst met Frankrijk gesloten en kon Galeries Modernes gaan herbouwen. De grote concurrenten Vroom & Dreesmann, Hema en Ter Meulen hadden toen al nieuwe gebouwen. Galeries Modernes kwam daardoor op een ongunstiger locatie aan de Hoogstraat terecht. Eind jaren zestig werd Galeries Modernes overgenomen door de Bijenkorf; in 1970 werd de Rotterdamse vestiging gesloten.

Voet Twaalfprovincien

Uitverkoop bij Galeries Modernes.

Foto J. Roovers, archief Voet C0557

Stadsarchief Galleriesmodernes Gevel

Het einde van Galeries Modernes in 1970: opheffingsuitverkoop.

Stadsarchief Rotterdam 1970-2510

Na sluiting Galeries Modernes

Sinds de sluiting van Galeries Modernes in 1970 heeft het gebouw een treurige metamorfose ondergaan. Aanvankelijk namen enkele schoenen- en modewinkels het pand over. Maar in later jaren trok het pand vooral dumpzaken. De vitrines zijn dichtgezet en alleen de begane grond is nog in gebruik als winkelruimte. Om de verdiepingen als kantoorruimte te kunnen gebruiken is de gesloten gevel van geglazuurde baksteen vervangen door een standaard aluminium kantoorgevel. In de kelder was enige tijd club Heidegger gevestigd; aan het Grotekerkplein zit heeft een tijd een fitnessclub gezeten. Sommigen pleitten voor sloop, anderen voor reconstructie van het oorspronkelijke gebouw.

Sinds de sluiting van Galeries Modernes in 1970 heeft het gebouw een treurige metamorfose ondergaan.
2020 Galeries Modernes ML DSC 7421

Galeries Modernes in 2020.

Marlies Lageweg, Platform Wederopbouw Rotterdam

2020 Galeries Modernes ML DSC 7295

Het pand van Geleries Modernes in 2020.

Marlies Lagweg, Platform Wederopbouw Rotterdam, 2020

2023 Motel One Galeries Modernes Grotekerkplein IMG 8504

Het getransformeerde gebouw van Galeries Modernes in 2023.

Platform Wederopbouw Rotterdam, 2023

Anno nu

Zo’n belangrijke plek in de stad verdiende een beter lot en dat is ook gebeurd. In december 2018 heeft architectenbureau KAAN samen met het Haagse Tenstone Development gewerkt aan een herontwikkeling om het pand weer iets van de oude glorie terug te geven. Vanaf 2021 is het gebouw door Boelens de Gruyter getransformeerd tot budgetdesignhotel Motel One. De entree van het hotel ligt aan het Grotekerkplein, de winkels aan de Hoogstraat. Het gebouw heeft een extra verdieping en een 'skylounge' gekregen. Ondanks het teruggrijpen op elementen uit de wederopbouwarchitectuur zal het oorspronkelijke ontwerp ook na deze transformatie niet zichtbaar meer zijn. Wel krijgt het gebouw een duidelijke verbinding met het aan de overzijde van het plein gelegen De Heuvel. Het project is begin 2023 opgeleverd.

2301 Motel One Galeries Modernes Grotekerkplein

De lounge in Motel One aan het Grotekerkplein.

Motel One, 2023

Architect
Van den Broek en Bakema
Periode
1954-1956
Locatie
Hoogstraat 177, Rotterdam, Netherlands
Onderwerpen
Gebouwen
Buurten
Laurenskwartier
Gebouwen
Winkels
Objecten
Hoogstraat 177; 179 en Grotekerkplein 70